Отминаха поморийските празници на църковната музика

Св. Богородица
13.06.2017 / 09:17

Иван Димитров

 

Наричат тези празници фестивал и с право. Защото чуждицата съдържа в себе си съставка, която означава празник. А как да не е празник, когато на едно място се съберат толкова отделни изпълнители и многолюдни хорове, които с любов и голямо умение пеят псалми и славословия, и песни духовни, като възпяват в сърцата си Господ! (срв. Еф. 5:19)

За 14-и пореден път се събраха те в Поморие като гости на града и на Сливенска епархия. Богата програма, чудесни изпълнения на най-доброто от църковното музикално творчество на двете християнски хилядолетия или на двете столетия на многогласното църковно пеене. Програмата беше богата и много разнообразна, имаше за всекиго по нещо, за да бъдат душите и сърцата пълни с впечатления и признателност към организатори и към изпълнители.

Ето какви впечатления споделиха някои от знаковите участници в 14-ия международен фестивал на православната църковна музика, записани от журналиста от БНР – Програма „Христо Ботев“, Ана-Мария Кръстева, доктор по богословие:

Иконом д-р Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хор: „Радостно е, че отново тук се събраха толкова много участници от различни страни само за хоровете трябва кажа, че имаше 30 хорови състава от седем страни. И нещо изключително важно: фактически този фестивал се превърна в едно тържество на православната християнска младеж, тъй като повече от 80% от участниците са млади хора... А църковното пеене е диханието на богослужението, то възпитава и спомага за духовното издигане на всички, които го изпълняват или слушат. Това е проповед чрез песнопение! Фестивалът има и друга една задача: чрез срещите да се обменя опит между диригентите, те споделят трудностите и мечтите си, стремят се да се усъвършенстват. Дай, Боже, да възрастваме в духовността, в това число и в църковната музика, защото в изкуството няма връхна точка, има небеса и винаги има какво да се желае!“

Доц. Димитър Н. Димитров, диригент на Смесения хор на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Свети Александър Невски“: „От самото начало участвам в журито на този фестивал. И трябва да отбележа, че от година на година фестивалът придобива все по-голяма популярност. При това нека се знае, че всеки участник, всички хористи си плащат, за да дойдат и да участват, така че интересът е действителен и е голям. Църковната музика, знаете, е едно духовно общение между всички православни християни – и изпълнителите, и християните, които са в храма и слушат прекрасните изпълнения.“

Никола Антонов, създател на Формация за източноцърковна музика „Трисагион“ и ръководител на „работилница“ за обучение на църковни певци в София: „Аз ще кажа няколко думи за източноцърковната музика. Тази категория е изключително трудна, защото предполага солови изпълнения, а е трудно да се намерят изпълнители на източноцърковната музика, които да я представят на необходимата висота. Слава Богу, тази година тук беше съставът за източноцърковно пеене „Свети Наум Охридски“ с ръководител Андрей Касабов, а участва като индивидуален изпълнител и йеродякон Юстин от Зографския манастир. Трябва да се насърчават соловите изпълнения, защото това е естествената среда на тази музика, тя е създадена за солово изпълнение. При това хората, които я изпълняват, възрастват в църковната музика, тя влиза в самите изпълнители и с всяка година те стават все по-добри и по-добри.Тази година участниците са се постарали да представят творби от съкровищницата на българската църковно-певческа традиция – Рилската и Зографската школа. „.

Така отиде в историята една от най-значимите прояви в духовния живот на България - годишните празници на православната църковна музика. Тя завърши в деня, когато се отбелязва и празникът на св. Богородица – Достойно есть, което име фестивалът носи от самото си начало. Под нейния омофор и с нейното благодатно застъпничество преминаха дните на тазгодишните църковнопевчески празници в Поморие. Всички оставаме с надеждата, че догодина Бог ще благослови отново да се насладим на това ангелско изкуство.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев