Неделя сиропустна в Сливен

Катедралният храм „ Св. Димитър”
02.03.2020 / 16:48

На 1 март тази година Православната църква празнува четвъртата подготвителна неделя, преди началото на Великия пост – Неделя Сиропустна, известна като Сирни заговезни.

В Сливенска епархия и в частност в престолния град Сливен, Неделя Сиропустна се чества при стриктно спазване на богослужебния ред установен от столетия в църковния Типик. Сутринта в катедралния храм „Св. Димитър” Негово Високопреосвещенство Митрополит Иоаникий отслужи св. Литургия в края на която с подобаващо слово прикани православните християни със смирение да пристъпят към дните на поста, за да посрещнат подготвени славното Възкресение Христово.

На вечерното богослужение Негово Високопреосвещенство говори за взаимното опрощение между християните и сам прости на всички православни християни, които са го огорчавали с дела и думи през изминалата година и поиска прошка, ако с действията си, в битността му на духовен ръководител на епархията, е обидил или огорчил някого.

След словото на дядо Владика започна чинът на всеопрощението. При тържествено пеене на богородичния тропар „ Всем предстателствуеши благая… ”присъстващите християни радостно се прегръщаха и целуваха ръцете си с думите : "Простено прости"

Така започнаха дните на светата Четиридесятница, през които православните християни ще се подготвят да посрещнат Възкресението на нашия Господ Иисус Христос.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев