ОТКРИВАНЕ на XII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“, Поморие 2021 г.

Паметна снимка
12.06.2021 / 18:40

Благата воля на едно богоустремено момиче доведе преди повече от две хиляди години Спасителя в света, превръщайки я в Негова майка. Днес, посред усилното време на трескави изпитания, отново благата воля и преклонението пред Нея победи страха и събра в единение въздигащите в песнопения молитвен зов към Бога на Любовта и Истината.

На 11 юни, деня на богородичния празник „Достойно есть“ , за първи път от две години в нашата Родина се откри истински певчески фестивал, фестивал при живо участие и пълнокръвно общение – XII Международен фестивал на православната музика, Поморие 2021 г.

Пред храма домакин на уникалното за страната ни събитие „Рождество Богородично“, в следобеда на празничния ден, се събраха хоровете участници, начело със своите ръководители. Тази година, поради мерките за здравна безопасност, те са малобройни, но дръзновени в своята устременост и отдаденост на всевъзпяваната Богородица.

Да ги посрещнат и приветстват за откриването на музикалния форум тук бяха кметът на гр. Поморие Иван Алексиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и председателя на ОС на община Поморие Адам Адамов.

В съборно съслужение трима архиереи възглавиха духовенството, което отслужи тържествен Молебен и Водосвет пред иконата на „Достойно есть“. Това бяха Старозагорският митрополит Киприaн – председател на фестивалния секретариат, Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, домакин на фестивала, и Сгуревски епископ Амвросий.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприaн се обърна към певческото множество с думи силни и вдъхновяващи. „Днес сме събрани всички в едно, в името на Майката Божия – това прекрасно цвете на замята, което винаги ще ни дава полъха на смисъла на нашия живот. Тя е нашата застъпница при всички изпитания. И днес нека се прегърнем в името на Любовта, на Христос и на Майката Божия”. След което отправи благодарност към представителите на Община Поморие и на целия организационен екип, без чиито усилия той нямаше да се състои и тази година, „за да бъдем днес отново заедно“. „Тъжна беше изминалата година за всички ни. Нямаше го фестивала, но имаше нашата взаимност. И ние не се забравихме, и отново сме заедно в името на Майката Божия, в името на Православието, в името на нашата обич към Господа Иисуса Христа“.

От името на Българския патриарх Неофит високопреосвещеният митрополит изказа неговата огромна радост и благословение за събирането отново в името Божие на всички в този придобил международен авторитет певчески форум. Защото „бидейки заедно означава, че ние сме силни в своята вяра и своята любов, и най-вече в любовта, която винаги ще ни укрепя – любовта един към друг“. И призова Божието благословение над всички „за много и благодатни години“ .

Архиереят домакин на форума, Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, прочете официално поздравително слово, в което подчерта значението на божествените химни за възкачването на душата по пътя на спасението. Защото те се раждат от божествената топлина по този път. И „учейки се да пееш, трябва да се учиш и да слушаш. В противен случай си оставаш глухоням (за божественото)“. (Цялото слово може да прочетете в следващата новина).

От името на Ректора на Киевската духовна школа Негово Преосвещенство Сгуревски епископ Амвросий, приветства фестивала и посочи, че св. Братя Кирил и Методий са тези, които са завещали на славяноезичните народи да пребъдват в единство на православната вяра.

Музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова развълнувана пое микрофона и обръщайки се към патроните на фестивала, духовенството, официалните присъстващи лица и всички участници, изрази своята дълбока удовлетвореност от сбъдването през тази година на „този чакан и обичан духовен празник“. И благодари за решението и подкрепата им той да се възроди.

Кметът на Поморие г-н Иван Алексиев обяви XVII фестивал „Достойно есть“ за открит, изказвайки своето щастие от това, „защото няма нищо по-хубаво от ангелогласните песнопения към нашия Бог“. Градоначалникът пожела на всички много успехи и много вяра, чрез която светът става по-добър.

Г-жа Областен управител на област Бургас Мария Нейкова подчерта, че това е уникално събитие, защото събира хора обединени от любовта към Бог, от вярата, от приятелството, от изкуството и музиката, а те именно са които изпълват човека с упование.

В сборен глас духовенство и певци възнесоха многолетсвие и с щастливи усмивки се подредиха пред храма, запечатвайки спомен от откриването в паметна снимка .

Текст и снимки: Анула Христова
 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев