XVIII МФ „Достойно есть“, Поморие: Четвъртият ден от фестивалните концерти

XVIII МФ „Достойно есть“, Поморие: Четвъртият ден от фестивалните концерти
06.06.2022 / 14:20

Концертната програма в четвъртия ден на XVIII Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ” започна с обща репетиция на Сборния хор на Фестивала, в който се включиха близо 300 певци.

В първия концерт на фестивалната сцена застанаха певиците от Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица”, Ботевград, с диригент Милена Спасова. Това е състав, който участва в кат.1 и е един от най-дългогодишния участник във форума. И тази година те представиха нов репертоар като впечатляващо изпълниха „Во всю землю“ от Дмитрий Носков.

Втори се представиха Детско-младежкия хор при Панчевско сръбско църковно певческо дружество – Панчево, с диригент Боряна Стражмештеров.

Хоровата формация от деца участват в кат. 3 и за първи път са но Поморийския фестивал. Малките певци показаха впечатляващо изпълнение на църковни песнопения и особено на „Достойно есть“ № 2 на Йорданка Панчева-Туджарова.

Архиерейският хор при Старозагорска света митрополия, с диригент Мария Денкова бе следващият изпълнител. На фестивалния концерт те се представиха с интересни творби като впечатлиха с изпълнението си на „Милость мира“ и „Тебе поем“ от Добри Христов

В последните три произведения се включи като диригент и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който е утвърден музикант в църковните и светските среди. Внимателно подбран репертоар, те показаха своя професионализъм при изпълнение на църковната музика и запомнящо изпълниха „Покаяния отверзи ми двери“ от Артемий Ведел.

Следващ участник във фестивалния ден бе Хорът при храм „Благовещение“- Търгу Окна, Румъния, с диригент Виталие Русу. Те представиха прекрасно творби от Гавриил Музическу.

Последният участник в концертната програма бе Хорът при Държавна опера – Стара Загора, с хормайстор Младен Станев и диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Те участват в кат. 3. Хорът се представи с интересен репертоар, който емоционално представи и музикално изгради на поморийската сцена.

През последните години се наложи добрата практика, по време на фестивала да се сформира общ хор, който да разучи своевременно песнопения и с концертното му изпълнение да завърши музикалното издание. Тази година музикалния форум завърши с изпълнения на „Хвалите имя Господне“ от Павел Чесноков, дирижиран от ставрофорен иконом Кирил Попов.

Фестивалните концерти на XVIII МФ „Достойно есть“, Поморие, 2022 г. завършиха с тържествения възглас Многолетствие от Дмитрий Бортнянски, дирижирано от Старозагорския митрополит Киприан.

*

За повече снимки от събитието виж тук:

https://bg-patriarshia.bg/news/xviii-mf-dostoyno-esty-pomorie-chetvartiat-den-ot-festivalni

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев