ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

+ Сливенски Митрополит Йоаникий
11.04.2023 / 11:44

ДО БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ

И ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

 

Ден на възкресение е, да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем. Да кажем „братя“! „На тези, които ни ненавиждат и всичко да им простим заради Възкресението, и така да възкликнем: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете живот подари!“

/ Църковна песен /

 

Всякога, когато слухът ни се докосне до мелодично песнопение, сякаш песента обхваща мисълта ни за ръка и с леки стъпки я възвежда по божествената стълба на духовното тържество, което се възпява. Така и всяка година пасхалните песнопения на Православната църква ни въвеждат през дверите на Празника на празниците. Сред тях с особена сила звучи Воскресения ден.

Ден на възкресение е, ден на ново начало – не за Безначалния Бог, а за явлението на Неговите могъщество и любов към уязвеното от смъртността Негово творение – човека.

Ден на възкресение е – ден на въздигане от мъртвите, на издигане на душите към краеъгълния камък на вярата, а именно – че Иисус е Христос, Син Божи и Бог, Господар на живота и смъртта.

Да се просветим от тържеството!

Да се просветим от тържеството на живота, който беше светлината на човеците/ Ин 1:4 /, която мракът не може да обземе / Ин 1:5 /.

Можем ли да бъдем просветени от тържеството, ако мразим брата си, защото „ всякой който мрази брата си, е човекоубиец; и знаете, че никой човекоубиец няма вечен живот, който да пребъдва в него“ /I Ин 3:15/. „А който мрази брата си, той се намира в тъмнината, и в тъмнината ходи, и не знае накъде отива, защото тъмнината е ослепила очите му“ /I Ин 2:11/.

Може ли да бъдем просветени от тържеството, ако отмъщаваме, „отмъщението е Мое, и Аз ще отплатя“ /Втор. 32:35; Рим. 12:19/.

Може ли да бъдем просветени от тържеството, ако някой тайно клевети против ближния си /Псл. 100:5/.

И как е възможно при такова изобилие на Божествената любов, която се проявява към всички човеци в този ден, който Господ е сътворил, за да се зарадваме и развеселим в него /Псл. 117:24/, да затваряме сърцето си към своите братя и сестри.

И един друг да се прегърнем, да кажем „братя“!, и на ненавиждащите ни, и да им простим заради Възкресението.

Възхитени с радостта на Възкресението да обичаме враговете си /Мт 5:44/, да им помагаме в добрите трудове, да ги утешаваме в скърбите, за да бъдем синове на нашия Отец небесен /Мт 5:45/.

Да простим, за да бъдем простени, да помилваме, за да бъдем помилвани изисква от нас Божията любов.

Ако не очистим всяка неприязън към своите братя от сърцата си, то и Бог не ще ни приеме в общение със Себе Си, даже и при вкусването на пресветите Му Тяло и Кръв; нито светлината Му ще ни просветлява и изпълва с празнична пасхална радост.

И всуе тогава ще свети запалената от свещеника свещичка, когато ожесточението и непокаянието ще тегне като зла участ, в която броди душата, не пожелала да влезе през вратата, водеща в живота.

По тези и само по тези стъпала, които полага пред нас Пасхалното песнопение, можем да възлизаме към Тържеството на тържествата, пеейки от душа и сърце: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете, живот подари!“

Поздравявам свещенослужителите, монашествуващите, служителите при светата Сливенска митрополия, църковнослужителите и православните християни с пресветлото Възкресение Христово!

Молитствувам за всички от Възкръсналия Христос душевно и телесно здраве, душевни и телесни сили, разбирателство, взаимни отстъпки, душевен мир и духовно усъвършенстване!

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

 

+ Сливенски Митрополит Йоаникий

 

Пасха Христова 2023 г.

гр. Сливен

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев