С най-дълбоко прискърбие Епархийският съвет при Сливенска митрополия известява...

Митрополит Йоаникий
10.01.2024 / 09:40

С най-дълбоко прискърбие Епархийският съвет при Сливенска митрополия известява, че след като „с добрия подвиг се подвиза и вярата опази“ (срв.2Тим.4:7), на 09.01.2024 г.Р.Хр., завърши своя земен път многообичният ни Сливенски митрополит Йоаникий.

„Споменът за праведника е с похвали“, но думите ни в малка мяра могат да изразят какво беше за своята епархия и духовните си чеда дядо Йоаникий. Всяко от тях, а и неизброимо множество от ималите радостта да го познават и да общуват с него, може да засвидетелствува, че и към него са напълно приложими думите: „Братя, такъв първосвещеник ни и трябваше…“(Евр.7:26). А какъв именно? С жива, искрена вяра, ревнител на Православието, книголюбец и просветител, целомъдър, въздържник, смиряващ себе си, милосърден и щедър, снизходителен и грижовен пастир, посветил се на служение Богу и на ближните от ранната си младост и, въпреки кръста на многоболезнената старост, извършвал според силите си и до края.

Подражавайки на Върховния Пастир и Велик Архиерей- Христос, митрополит Йоаникий се превърна, за БПЦ, в образец за архиерей, истински „Божий разпоредник“(Тит.1:7), който освен, че беше обичан и почитан от верните, имаше и „добро свидетелство и от външните“(1Тим.3:7) на Църквата.

Лишени от своя мъдър и чедолюбив отец, ние скърбим като осиротели чеда; но и се радваме за неговия боголюбив дух, който, освободил се от немощната плът, възлиза към Христа, надявайки се, щото той с дръзновение пред Господа да принася моления и за всички, които ще почитат неговата светла памет.

 

Бог да го прости и упокои в Небесните обители, удостоявайки го със Своето вечно блаженство!

 

<i>Камбаните са тъжни в този ден,

не бият- плачат, дето ни остави,

водачът мъдър, пастирът смирен-

ревнител на Светото Православие.

 

За Йоаникий пейте песнопения-

заупокойни, стройни, величави-

да възведат душата му в селения

за съхранилите Светото Православие.

 

Помилуй, Господи, архиерея

и името му да не се забрави-

живя за Църквата Ти, утвърди във нея

безценното- Светото Православие!</i>

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев