Част от словото на Сливенския митрополит Арсений след св. Литургия в Катедралния храм “Св. Димитрий” гр. Сливен

Част от словото на Сливенския митрополит Арсений след св. Литургия в Катедралния храм “Св. Димитрий” гр. Сливен
28.05.2024 / 09:15

“Искреното ми желание е всеки в епархията, независимо от своята народност, изповедание или каквото и да било друго различие, да чувства и да има св. Църква като истинска опора, като истинска любяща го майка в тия усилни времена и дни на надигналия се адски тътен на злоречие, война, безредия, страх и самота, а в лицето на Сливенския митрополит – истински подражаващ на Господа пастир, полагащ душата си за овците (срв. Йн.19:11). Вярвам, че с Божията помощ и ваша подкрепа и съдействие, всечестни отци, братя и сестри ще бъде така!

Специална грижа като Сливенски митрополит ще обръщам на църковно-просветното дело за преуспяването на народа ни в светата православна вяра в отпор на ширещите се нехристянски, окултни и нецърковни учения, с каквито за съжаление се наводни скъпото ни Отечество. Обратно на широкоразпространените предразсъдъци, които са плод на гордостта и самомнението, но не и на смирението и послушанието, нашата православна вяра е вяра осъзната и разумна – вяра, която изисква истинно и постоянно задълбочаване в нейните вечни и непреходни истини, които са ни предадени от Господа Иисуса, чрез св. апостоли, чрез св. Отци и учители на Църквата от всички времена. Вяра, която не подлежи на промяна, подмяна, защото всяко отстъпление от св. вяра и предателство и измяна на Христа, по думите на свети Серафим Софийски.

Българският народ е просветен със светлината на християнството и откърмен от векове с живителните струи на православието и благочестието, и именно в тази вяра е призван да пребъдва във времето, защото – „ако няма Православие, няма и България“, а затова, ролята, мисията и служението на Православната ни църква е така важна, особено за съхраняването ни като народ и нация, за съхраняването православната ни вяра и противодействието на всевъзможни съвременни „духовни“ учения, и течения, които ни натрапва модата и съвременния стил на поведение, целящи да ни обезличат, като народ без памет, без история, без вяра, без традиции, и без бъдеще. Съхранявайки и пазейки вярата си, пазим себе си и ще се съхраним, като народ и като страна, а защото по думите на ап. Павел, ние християните сме скъпо купени (срв. ІКор.7:23), а и Бог толкоз ни обикна, „че отдаде Своя Единороден Син, та всякой , който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.“ (Йн.3:16).”

Цялото слово може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/slovo-na-slivenskia-mitropolit-arseniy-sled-sv-liturgia-v-ka?fbclid=IwY2xjawEZWEtleHRuA2FlbQIxMAABHTPqwVII3l-9Ly25g62HSVgkf1x8NLpwhq_G6R8Y971nqC4W0vCtndId0g_aem_f-QS6gr6zf1W6Op2EacICw

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев