Из словото на Сливенския митрополит Арсений след вечерното богослужение в Катедралния храм “Св. Димитрий” гр. Сливен

Из словото на Сливенския митрополит Арсений след вечерното богослужение в Катедралния храм “Св. Димитрий” гр. Сливен
28.05.2024 / 09:16

“В този ден на моето встъпване на Сливенския митрополитски престол, е редно да си припомним завета на св. ап. Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали Словото Божие и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им..“. (Евр.13:7). В изпълнение на апостолската заръка и моята съвест ме задължава да поменем в молитва достоблажения наставник във вярата, който вярно преподаваше Словото на Истината, блаженопочиналия Сливенски митрополит Йоаникий, който посвети себе си, целия си живот на Бога, на Църквата, на своя клир и паство, бидейки образ на врените в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота“ (1Тим.4:12), като се стараем да му подражаваме.

Избирането ми за негов наследник по катедра приемам едновременно като Божи жребий и като висока отговорност – не само за делото на светата Църква, но и за общото благопреуспяване на този емблематична епархия за страната ни, красив дял от нашето Отечество, и утвърждаването на доброто във взаимодействие с институциите по места.

Нека възнесем горещи молитви за неговата душа с вяра, че дядо Йоаникий и от небесната Църква Божия молитвено промишлява за своята епархия и нека нашите молитви се съединят в този час с неговите за благополучието на освещения клир и верния Божи народ на Сливенската епархия, които много обичаше. Да пребъде неговото светителско дело и богоугоден подвиг във вярата и любовта за всинца ни. Амин.”

Цялото слово може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/slovo-na-slivenskia-mitropolit-arseniy-sled-vechernyata-v-ka?fbclid=IwY2xjawEZWNNleHRuA2FlbQIxMAABHdx6MDsFMakOMNn7WJp5GqmPgR-BqHq8m_yrCdQB4B_wZxZ3E30-ac0XEg_aem_4jVNhPV3a5Vsl97hb6Bu0w

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев