Части от словото на Сливенския митрополит Арсений при въдворяването му в престолния град Сливен

Части от словото на Сливенския митрополит Арсений при въдворяването му в престолния град Сливен
28.05.2024 / 09:17

“Намирайки се в престолния за епархията ни град Сливен, прославян през вековете със своята чутовна история, украсен със ярки звезди на историческия небосвод, оставяйки славни страници на предано родолюбие и пазител на църковно-народните традиции в православната вяра, то най-голямото украшение на град Сливен не са само историческите личности, но преди всичко красотата на града сте вие, жителите му. Вие благочестиви братя и сестри, сте най-скъпото достояние в очите на Бога, най-ценното, защото, по думите на ап. Павел: „Вие сте скъпо купени; не ставайте роби на човеци. Всякой в каквото звание е призван, братя, в него и да остава пред Бога.“ (1Кор.7:23-25).”

“Вярвам, че дните на безпокойство в Богоспасаемата Сливенска епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече; от днес нататък започваме да ги събираме (Екл.3:5). Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости. Важна предпоставка за това са мирът и единството в Църквата, в цялата ни епархия, в цялото ни общество. За тяхното запазване ще полагам нужните усилия, като ще разчитам на подкрепата на всеки един от вас. А всеки един от вас ще може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност. Апостолът казва: „за мир ни е повикал Бог“ (1Кор.7:15). Този мир ние трябва да покажем как изглежда на дело, като дадем личен пример на цялото общество, че миротворците са синове Божии (Мат.5:9)”

“Затова, боголюбиви чада, верни народе Божи, скъпи епархиоти, боголюбиви отци, братя и сестри, имам една молба към вас – да се молите за мен, да ми спомагате в делата на ръцете, да живеем в мир, в любов, в търпимост, в снизходителност, в единство, и аз ще се моля за вас, и „Не се увличайте от разни и чужди учения; защото добре е с благодат да се укрепява сърцето“ (Евр.13:9)”

“Такава е волята Божия, такова е и спасителното учение на Църквата – да бъдат всички в единство: митрополитът, всечестният клир и Божият народ, та заедно да прославят Господа и Бога нашего, и заедно да съграждат „Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината“ (1Тим.3:15).”

“Нека не забравяме Господните слова, че: „Който не е с Мене, е против Мене; и който не събира с Мене, разпилява.“ (Мат.12:30). Затова да пазим святото единство на светата вяра, та да кажем заедно с апостола „с добрия подвиг се подвизавах, пътя свърших, вярата опазих“ (2Тим.4:7-8). А и „всяко приятелство със света е вражда против Бога“ (срв. Ик.4:4), затова моля всички вас в името на Бога да съхраняваме завещаното ни от светото Евангелие единство и да бъдем както Сам Спасителят ни заповядва – „едно стадо и един Пастир“(Йн.10:16), защото „по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йн.13:35).”

“Преподавам над вас и на цялата епархия моето първо архипастирско благословение с най-добри отечески пожелания.

„Сам Господ на мира да ви дава мир винаги и всякак: Господ да бъде с всички вас!“ (2Сол.3:16). Амин.”

Цялото слово може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/slovo-na-slivenskia-mitropolit-arseniy-pri-posreshtaneto-mu?fbclid=IwY2xjawEZWShleHRuA2FlbQIxMAABHQ8yo3m-ccdpGmpMmmkuXNLE8MOuaCiO-d_iLwhD90qZPbCuQFywJV4hlQ_aem_QP-7xhJ9m_p9HGScdf-viw

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенска Митрополия | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев